Przepisy
Cynamonowo-jabłkowy przysmak
Pozwól się zaskoczyć tym intensywnie cynamonowo-jabłkowym smakiem! Jeden kawałek tego wypieku wystarczy, aby podbić Twoje serce!
Czas przygotowania: ok. 2h
Poziom: średni
Składniki:
Polewa z kruszonką:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła
- 125 g cukru brązowego
- 50 g pokruszonych orzechów włoskich
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 150 g złotego cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 6 jabłek
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180°C.
- Umieść mąkę, cynamon i zimne masło w misce i wymieszaj rękami, aż forma uzyska konsystencję bułki tartej.
Dodaj cukier i orzechy, a następnie wstaw do lodówki. - Aby wykonać ciasto, przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i odstaw na bok.
Masło utrzyj mikserem z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę. - W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Stopniowo dodawaj trochę mąki do masy maślanej, a następnie dodaj
trochę mleka i jajek, na przemian, aż wszystko się idealnie wymiesza. - Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
- Jabłka obierz, wydrąż i przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki i oblej sokiem z cytryny.
Ułóż na wierzchu ciasta, a następnie posyp schłodzoną kruszonką. - Piecz przez godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj, a następnie pokrój na kawałki.
Smacznego!