Przepisy
Gotowanie z antyoksydantami
Prawdopodobnie słyszałeś/słyszałaś o nich: antyoksydanty, które potrafią chronić nas przed wolnymi rodnikami, a zatem mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wraz z tym wyśmienitym daniem dostajesz tych małych pomocników prosto na swoim talerzu.
Tuńczyk w pieprzowej skorupce na sałatce z pietruszką
Rozkoszuj się tym zdrowym daniem razem z filiżanką zielonej herbaty, która również jest bardzo bogata w przeciwutleniacze. Życzymy smacznego!
Składniki na 4 porcje:
- 600 g fileta z tuńczyka
- musztarda Dijon
- sól, pieprz, olej do grillowania
- 3 garści natki pietruszki
- 2 łyżki stołowe prażonego ziarna sezamowego
- sok z 1-2 cytryn
- oliwa z oliwek
- 3 pomidory
- sól
- ewentualnie trochę ciemnego oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Zblanszuj pomidory we wrzącej wodzie, opłucz zimną wodą i zdejmij skórkę.
- Podziel pomidory na ćwiartki, usuń nasiona, pokrój miąższ na paski.
- Posiekaj grubo pietruszkę i wymieszaj z ziarnem sezamowym i pomidorami.
- Dodaj sól, sok z cytryny i oliwę z oliwek do smaku.
- Dopraw tuńczyka musztardą Dijon, solą i pieprzem. Obsmaż na patelni bez oleju, aż tuńczyk będzie w środku jasnoróżowy.
- Nałóż sałatkę na środek talerz i podaj z tuńczykiem na wierzchu.