Przepisy
Obiad podano!
Smakuje wyśmienicie, jest pożywna i łatwa do przygotowania: Miska dobrej zupy sprawia, że czujesz się ciepło i komfortowo, szczególnie w zimie. Oto jeden z naszych ulubionych przepisów na zupy, który przekonuje nawet tych, którzy normalnie nie lubią zupy. Smacznego!
Kremowa zupa ziemniaczano-szpinakowa z grzankami
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: ok 30 min
Poziom trudności: łatwe
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mączystych ziemniaków
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki stołowe oleju
- 900 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- 3 łyżki stołowe crème fraîche
- gałka muszkatołowa świeżo zmielona
- 2 kawałki białego chleba
- 2 łyżki stołowe masła
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i czosnek, posiekaj drobno. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na drobną kostkę. Umyj szpinak, porozdzielaj i dobrze wysusz.
- Podgrzej na patelni 2 łyżki stołowe oleju i podsmaż lekko cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, smaż przez chwilę i zalej bulionem.
- Dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj szpinak, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty i zblenduj zupę na krem. Dodaj crème fraiche i gałkę muszkatołową do smaku.
- Pokrój chleb na małe kawałki i usmaż na złoto na roztopionym maśle. Odsącz na papierowym ręczniku kuchennym, nalej zupę do misek i podaj posypaną grzankami.