Przepisy
Smak zimy
Pycha! Zbliża się zima – niosąc ze sobą smakowite jabłka i cynamon. Jedno jabłko dziennie uszczęśliwia – nawet jeżeli nie jest świeżo zerwane. Ten przepis z cynamonem i jabłkami obiecuje rozkoszny początek zimnej pory roku!
Pieczone jabłka w orzechach
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: ok. 40 min
Poziom trudności: łatwe
Składniki na 4 porcje:
- 50 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 4 jabłka, np. Granny Smith
- sok z 1 cytryny
- 30 g drobno posiekanych migdałów
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 125 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g masła
- 4 laski cynamonu
- 100 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C (grzanie góra i dół).
- Namocz rodzynki w rumie.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne wykrawaczem do jabłek i skrop je sokiem z cytryny (wewnątrz i na zewnątrz).
- Wymieszaj orzechy z połową cukru i cynamonem w misce.
- Roztop masło na patelni.
- Posmaruj jabłka masłem, obtocz w mieszance orzechowej i mocno dociśnij. Włóż jabłka do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Odsącz dokładnie rodzynki i wymieszaj z resztą cukru i masłem.
- Napełnij jabłka tą masą, włóż laskę cynamonu do każdego jabłka, skrop je roztopionym masłem i piecz przez około 35-40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Wyjmij, podaj i delektuj się!