Wszystko o herbacie
Pytania i odpowiedzi
Generalnie wszystkie artykuły spożywcze, pomijając wodę mineralną i stołową, mają określoną wartość kaloryczną i dostarczają organizmowi energii. Wartość kaloryczna poszczególnych artykułów spożywczych, a także gatunków herbat, jest różna. Przyczyną tego jest zróżnicowana w poszczególnych artykułach spożywczych zawartość białka, węglowodorów, protein i tłuszczów oraz alkoholi i kwasów organicznych, które należy uwzględniać w obliczeniach wartości energetycznej.
Ponieważ nasze herbatki ziołowe i owocowe są mieszankami wielu różnych, suszonych części składowych roślin i owoców, zawierają one wszystkie substancje odżywcze odnośnych owoców i ziół. Przy przyrządzaniu herbaty te substancje odżywcze przechodzą częściowo w napar, nadając napojowi wraz z substancjami aromatycznymi charakterystyczny smak oraz niewielką wartość kaloryczną.
Herbata z czerwonokrzewu, czyli „rooibos”, albo „herbata Masajów”, jest produkowana ze sfermentowanych młodych pędów i igiełkowatych listków rosnącej w Republice Południowej Afryki rośliny asphaltus linearis. Czerwonokrzew należy do rodziny bobowatych (leguminosae), jest krzewem o wysokości od 50 do 200 centymetrów.
Przed fermentacją liście i końce gałązek są cięte na kawałeczki o długości około 0,5 cm, zwilżane wodą, zgniatane i układane w warstwy o grubości 10 do 15 centymetrów, a następnie poddawane fermentacji przez 8 do 24 godzin. W trakcie tego procesu tworzą się substancje aromatyczne, a listki zabarwiają z zielonych na czerwonobrunatne, charakterystyczny kolor herbaty z czerwonokrzewu. Następnie są suszone od jednego do trzech dni.
Herbata z czerwonokrzewu, w odróżnieniu od herbaty czarnej i zielonej, nie zawiera kofeiny.